Koncertek programja

MÁJUS 24.

18.00 CAFÉ GITAN feat. EDINA
20.00 KFT
23.00 AFTERPARTY – DJ Mini

MÁJUS 25.

12.00 MOZSIKÁCSKA
18.00 KARAVÁN FAMÍLIA
21.00 LITTLE G WEEVIL
23.00 AFTERPARTY – Coolture Morjaques (live set)

MÁJUS 26.

12.00 KARAVÁN EGYÜTTES
16.00 VINTAGE DOLLS
18.00 Kolozsvár Párizsban. SZILÁGYI ENIKŐ sanzonestje
20.30 DALOK A KISPIPÁBÓL: SERESS REZSŐ-EST. Fesztbaum Béla és a Kék Duna Koncert-Szalonzenekar előadásában
23.00 ZÁRÓBULI


CAFÉ GITAN feat. EDINA

A Cafe Gitan együttes a gypsy-jazz és a manouche műfajok iránti szenvedélyből jött létre, amely a 30-as, 40-es évek zenei világát idézi meg. Hences Dávid klasszikus hegedű tanulmányait Angliában egészítette ki a free jazz alapjaival, zenekarával több jazzfesztiválon is fellépett. Hazatérése jó alkalom arra, hogy hazai zenészekkel együttműködve ossza meg a közönséggel a gypsy-jazz iránti szenvedélyét.

Fodor Edina a színészettől Edith Piaf dalain és a standard jazz műfaján át jutott el a gypsy-jazz felfedezéséhez, s szintén Angliában lépett fel először a Chanson Manouche meghívott énekeseként. Hozzájuk társult a műfaj másik két szerelmese: Gáspár Álmos szólógitáros és Vitályos Lehel nagybőgős. Az együttes Django Reinhardt és Stephane Grappelli szerzeményeit, francia sanzonokat, illetve jazz standardokat dolgoz fel.


KFT

 

A KFT eredeti zenei és szövegvilágával a magyar pop-rock-zenei újhullám emblematikus zenekara. Legismertebb slágereik, mint az Afrika, a Balatoni nyár korosztálytól függetlenül házibulik és dj-partyk szinte kihagyhatatlan kedvencei a mai napig, amelyek három évtized múltán is ott szerepelnek a különböző toplistákon. A KFT 1981-es megalakulása óta rendszeresen koncertezik, mindössze a kilencvenes években volt egy időszak, amikor nem álltak színpadra, s ma már közel járnak a kétezredik fellépéshez.

A KFT együttes a Magyar Televízió 1981-es Pop- és Táncdalfesztiválján egyetlen nap alatt futott be, amikor ötmillió tévénéző előtt, kifestett arccal, bábuszerű mozgással adták elő Bábu vagy című számukat. Fanyar humorú verseik elmaradhatatlan velejárói a koncertjeiknek. Emellett gyakorta ötvözik műsoraikat színházi elemekkel, aminek csúcspontja a pár éve a Magyar Állami Operaházban tartott előadásuk volt (a mai napig az egyetlen popzenei koncert az Operaház történetében). Tíz albumot készítettek és ma már túl vannak az 1500. fellépésükön.

A színpadon Laár András, Bornai Tibor, II. Lengyelfi Miklós és Márton András, azaz a Korlátolt Felelősségű Társaság!


MOZSIKÁCSKA

A Mozsikácska kezdetben a 2005-ben megjelent, nagy népszerűségnek örvendő gyermekdalos kiadvány címe volt. Csapatként 2015-től, az Iszkiri lemez megjelenésétől létezik. A négy éves előadói- és alkotói együttlét újabb gyümölcse a 2018-as év végére elkészített Kalamajka lemez. Koncertjeiken főképp kortárs költők gyermekverseit éneklik meg, közös zenéléssel, dalolással és játékokkal megfűszerezve.

A zenekar tagjaia: Orbán Ferenc (ének, gitár), Gábor Szabolcs (szaxofon, klarinét, furulya) és Lázár Zsombor (cselló).


KARAVÁN FAMÍLIA

Az idén 15 éves Karaván Família az egyetlen ismert családi zenekar, amelynek hangzása a szülők és gyermekeik közötti emberi és zenei harmóniára épül. Az elmúlt években saját világot teremtettek dalaikkal, sokszínűségükkel és kifinomult ízlésükkel új színt hoztak a hazai és a nemzetközi világzenei életbe. A cigány vokális hagyományok és az európai cigányzenei örökség értékei felől indulva bátran használják és ötvözik a különböző zenei stílusokat, amelyeket könnyedén befogadhatóvá varázsolnak.

A zenekar tagjai: Nagy István (ének, gitár, blues harmonika), Farkas Ica (ének), ifj. Nagy István (ének, cajon, basszusgitár), Nagy Niki (ének, tánc).


LITTLE G WEEVIL

A 2014-es X Faktor mentora, Little  G  Weevil, dobosként kezdte  zenei  pályafutását – Gerdesits  Ferenc,  a  Quimby dobosa  volt  a  tanára –,  majd 17 évesen kezdett el gitáron játszani. Azóta eltelt néhány év és immáron 4 albummal büszkélkedhet az Atlantában élő Szűcs Gábor.

2013-ban elhódította a 29. International Blues Challange szóló/duó kategória első helyét, ami mellett átvehette a legjobb gitárosnak járó címet ugyancsak szóló/duó kategóriában.

2014-ben Moving című albumát az év akusztikus  lemeze díjra  jelölték  az  amerikai  Blast  zenei  díjátadón.  Továbbá  ebben  az  évben  a legkomolyabb tengerentúli megmérettetés során, a Blues Music Awards-on, a legjobb öt közé válogatták az  év  akusztikus  előadója  kategóriában.

Ritka magyarországi  látogatásai  alkalmával  rendszeresen teltházak előtt szerepel, hol szólóban, hol zenekaros felállásban. 2017-ben a tradicionális blues kötöttségeitől távolodva saját hangzású modern produkcióval mutatkozott be, melynek gyümölcse az év második felében megjelent Something Poppin’ c. nagylemez. A lemezen Daniel Harper, atlantai dobos mellett olyan magyar művészek játszanak, mint Premecz Mátyás, Borsodi László és Pfeff Márton. A korongot 2018-ban az év hazai klasszikus pop-rock albuma vagy hangfelvétele kategóriában jelölték Fonogram-díjra.


KARAVÁN EGYÜTTES

2001 tavaszán alakult az együttesünk tizenéves buzgó és lelkes amatőr zenészekből.

Néhány saját szövegű dal kivételével többnyire verseket zenésítettek meg, Erdélyi, magyarországi és vajdasági rendezvényeken léptek fel. Díjat nyertek a zentai Énekelt Versek Fesztiválon, ami lelkesedésüket még inkább fokozta, ugyanis a szakma legjobbjaitól származott az elismerés. 2004-ben amatőr körülmények között 13 dalt rögzítettek Apró képek balladája lemezcímmel. Az egyetem elvégzése után rájuk nehezedett a nagybetűs élet, időhiány és a köztük kialakult számottevő térbeli távolság miatt a zenekar 2005-ben feloszlott.

Öt év szünet után, 2010-ben, módosult felállásban, újra alakult a zenekar. Új tagokkal, régi és új dalokkal, új erővel, újra koncertképes a Karaván együttes.

Három éve foglalkoznak gyerekdalokkal és animációkészítéssel. Műsoruk elsősorban gyerekeknek szól, de a szülők és a felnőtt közönség is érdeklődve, gyakran együttműködve kapcsolódik előadásaikhoz, így a családi koncert az, ami leginkább jellemzi műsorukat.

A zenekar tagjai: Békési Zsuzsa (Libbenő Szellő) – ének, melodika, glockenspiel, Békési Attila (Karcsú Pacsirta) – ének, gitár, Imecs Tamás (Pöndör Kobak) – ének, gitár, ukulele, Simon László (Nagy Bőgő) – basszusgitár, Szénási Zoltán (Üvöltő Bölény, Óriásmanó) – ritmushengszerek.


VINTAGE DOLLS

Az énekes trió és kísérő zenekara az 1930-as, 40-es évek híres amerikai többszólamú dalait dolgozza fel. A csapatot olyan ragyogó, nemzetközileg is díjazott énekesnők alkotják, mint Munkácsy Eszter, Nagy Lili és Szász Ágnes.

Céljuk, hogy ezt a régi, már-már elfeledett stílust megismertessék a közönséggel. Műsoruk hűen idézi meg a múlt század közepének zenei világát, a korra jellemző megjelenésbeli elemekkel ötvözve.


SZILÁGYI ENIKŐ sanzonestje

A magyar származású Szilágyi Enikő elhagyja szülőföldjét: Romániát, Erdélyt, Kolozsvárt, Marosvásárhelyt, ahol a Szentgyörgyi István Színművészeti Akadémián végzett és diplomázott. Már jóval az Akadémia elvégzése előtt a rádió, a televízió és a filmgyár stúdióinak sikeres munkatársa, majd a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház tagja és a Kolozsvári Állami Magyar Színház többszörösen meghívott vendége, ahol a drámairodalom legszebb szerepeit játssza nagy sikerrel. Belgiumban él négy évet, majd tizennégy esztendőn át Magyarországon játszik a Budapesti Kamara Színházban, a Thália Színházban, a Bárka Színházban, a Merlin Színházban, Debrecenben a Csokonai Színházban és Kecskeméten a Katona József Színházban. Az év legjobb színésznőjeként négyszer lett nívódíjas, magkapta a szép magyar beszédért járó Kazinczy-díjat, és kitüntették a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével is.
New York, Brüsszel, London, Berlin, Párizs megnyitja előtte színházkapuit. Amikor Szilágyi Enikő a színpadra lép, és megszólaltatja gyönyörű mezzoszoprán hangját, elvarázsolja hallgatóit, és a közönség lelkének mélyén rejlő legértékesebb szavakat veszi célba. Érzelemgazdag előadásmódja megérint és felemel, meghatározó erővel hívja elő mélyebb emberi létünket, humanitásunkat.
Tehetsége és erős egyénisége méltó helyet biztosít számára a nagy tradíciójú előadóművészek sorában Florelle, Lys Gauty, Caura Vaucaire, Juliette Gréco és Barbara mellett
Szilágyi Enikő 2005-től Párizsban él és koncertezik. A francia sanzonnak, Edith Piafnak, Jacques Brelnek, Barbarának, Boris Viannak, Kurt Weill songjainak és párizsi korszakának szenteli életét, valamint a saját verseinek és a számára írt költeményeknek megzenésített változatát adja elő nagy sikerrel.
Világhírű zeneszerzőkkel, írókkal dolgozik, mint Jean Musy, Vivien Villani, Jean Rouaud, René de Ceccatty. Párizs kultikus színpadain lép fel: Palais de la Paiva, Palais de Behague, Théâtre Dejazet, Théâtre des Nouveautés, Théâtre Lucernaire, Salle Gaveau.
Zongorán kíséri: BART MEYNCKENS (Belgium) a Brüsszeli Királyi Akadémia koncertzongoristája

DALOK A KISPIPÁBÓL: SERESS REZSŐ-EST

Szerkesztette és közreműködik: Fesztbaum Béla és a Kék Duna Koncert-Szalonzenekar

Művészeti vezető: Berki Sándor

Az esten a különös sorsú magyar világsláger, a Szomorú vasárnap szerzőjére, Seress Rezsőre emlékezünk.

A dalok és a korszak anekdotáinak segítségével megidézzük ezt a jellegzetesen pesti alakot, a „füttyös muzsikust”, a „kis Seresst”, aki szinte soha nem hagyta el szeretett hetedik kerületét, és évtizedekig volt meghatározó szereplője a pesti éjszakának. Egyedi humora és keserédes melankóliája lett a védjegye, dalai fájdalmasan ismerősek. Egyszerre idézik a kort, a ’30-as, ’40-es évek mozgalmas, tragikus pillanatait, és válnak azóta is mindenkor aktuális szívüggyé, vigasztalóvá, útitárssá.

Zongorázni igazán nem tudván, fél kézzel pötyögve, rekedtes hangján adta elő számait, melyek egytől egyig igazi slágerré váltak: Csak átutazó vagyok itt a Földön, Szeressük egymást, gyerekek, Az élet egy nagy csodálatos semmi…

Vendégkönyvébe dedikált az egész 20. század Toscaninitől a walesi hercegen át Louis Armstrongig. Otto Klemperer, a világhírű karmester legendás mondata Seressről: „Nem muzsikus – csak zseni.”

Az előadás az Óbudai Társaskör felkérésére jött létre 2014-ben.