Legendák kertjében – a Bekecs Néptáncegyüttes előadása a Várkert Fesztiválon

A Bekecs Néptáncegyüttes május 25-én a kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Líceum dísztermében mutatja be Legendák kertjében című előadását.

 

Nyárádszereda néptáncegyüttese helyieket és környékbeli fiatalokat egyesít. Kezdetben a Bocskai Dalkar és a Nyárádszeredai Önkormányzat segítségével működő csoportosulás 1997 óta viseli ezt a nevet. 2007-től újra szerveződött, irányítója, táncoktatója, koreográfusa Benő Barna Zsolt. A Bekecs Néptáncegyüttes nagy hangsúlyt fektet a helyi táncok és népszokások bemutatására, ugyanakkor más tájegységek táncait és szokásait is előszeretettel viszi színpadra. 2007 óta az együttesnek 4 saját nagyműsora született, emellett a tánckar bedolgozott színházi társulatok előadásaiban, ahol a hagyományos néptánc és a modern vagy kortárs táncstílusok is jelen voltak. A Bekecs Néptáncegyüttes felnőtt csoportja Erdélyből az egyetlen csapat, mely továbbjutott a 2014-es Fölszállott a páva tehetségkutató verseny élő adásába, sőt, döntősként átvehette „A legjobb határon túli előadó” különdíjat is.

A Legendák kertjében című előadásuk alapját a Székelyföldi Legendárium képezi, amely közel 180 legendát és mondát tartalmaz. Céljuk, hogy ezt a gazdag örökséget fenntartsák és továbbadják az érdeklődő közönségnek. Éppen ezért az eddigi kiadványok mellett szeretnénk színpadi keretek között is bemutatni azt a legenda-füzért, amellyel a nézők megismerhetik Székelyföld múltját, hagyományait és legendáit is.

A nézők előtt élőben bontakozik ki egy képzeletbeli meseország, a történelmen túli Székelyföld. Olyan történetekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők, amelyek földrajzi helyszínekhez, településekhez, személyekhez kötődnek. Tartalmuk a történelmi valóság és a képzelet sajátos ötvözete. Ezekben a legendákban és mondákban őseink mesélnek ünnepnapjaikról és mindennapjaikról egyaránt, eljuttatva küzdelmeiket, nehézségeiket a mai kor gyermekéhez úgy, hogy azok tanulságos krónikájává váljanak. A produkció feladatának tekinti, hogy mindezt közérthetően, a népi játékok, mondókák, rigmusok, ráolvasások, népdalok, a népzene és nem utolsó sorban a néptánc nyelvén, a mai korhoz igazodva mutassa be a gyerekeknek – és nem csak. Az előadás interaktív jellege aktívan bekapcsolja a gyerekeket a történet alakításába, együtt barangolják be Székelyföldet (a tündérek és lüdércek világát), az előadókkal. Ugyanakkor az előadás arra is törekszik, hogy a felnőtteket is visszacsalogassa a mesék, a csodák és az álmok világába.